GYANANDA SCHOOL, GURGAON


This 5 acre complex comprises of a school building, play field and utilities.  Simple yet elegant in its planning, this four storey building’s façade is an interesting derivative of cantilevered rooms and cupboards, structural glazings and highlighted entries.  An extensive use of screens, pergolas and fascia walls tempers the micro climate along the pedestrian corridors.

The main entry is through a formal double height office space which caters to the administrative functions of the school including a dedicated fees window for the convenience of the guardians. The student entries are more informal and playful in character. Adorned with colourful wall art, they present the day’s first interaction between the students and their built environment.  The building is designed to ensure accessibility for users with disabilities and an appropriately sloped ramp forms the key element of the main student entry which is flanked by interactive and educative play areas on both sides, thus highlighting the concept of learning through games. 

The building’s internal circulation is planned as a combination of singly and doubly loaded corridors. The resulting design allows for maximum efficiency in-terms of built spaces and at the same time, adds the feeling of openness as one looks down at suitable planned central courts. Proposed to be built in two phases, the building has been divided by a double height corridor at alternate levels which overlooks the junior play area with provisions for badminton and skating in the first phase and a landscaped amphitheatre in the second phase. 
Smart, air-conditioned classrooms with provisions for interactive boards for online teaching, ergonomically appropriate furniture and child friendly floor and wall coverings are key features of the formal learning zones. Though the boundaries of academic & outdoor play areas are set, their seamless amalgamation through corridors, courtyards and alcoves creates interactive spaces for students to enhance their personalities as a response to their everyday environment.


VIDYA VALLEY SCHOOL, GURGAON


The design of the school is aimed to achieve enhanced learning through green building provisions and also to encourage students to be good stewards of the environment. The school facility is designed for 1960 students from kindergarten to class 12. It is divided into three parts, Pre-Primary, Primary and Senior Secondary. All three parts and allied facilities are designed in part basement + four storey building blocks, organized around a large central court.   A combination of curve and straight corridors connect the core support areas with different classroom wings of the building.

A large amphitheatre with 850 seating capacity is designed in central court which acts as a cultural hub of the school. It is equipped with a performing stage and support spaces. The use of tensile fabric to cover the central court to provide protection during extreme climate symbolizes an industrial advancement for the nation.     

The grand approach to the school with a fully sheltered drop-off point for the guests is just one of the many welcoming factors to this premium grade school. The curved, colonnaded corridor at the backdrop of the beautifully landscaped entrance courts highlights the entry to the school.

Integration of technology and technology-based areas, which provide a variety of learning environments to enhance educational delivery is of prime importance. Easy access and flexibility allows the adaptation of technology to fit changes. To provide for this flexibility, a combination of computer labs, classrooms, teacher prep areas and other spaces will be provided with wiring and the ability to integrate computer technology space.

The building is oriented to maximize potential for harvesting and controlling natural light. South-facing windows are equipped with light-shelves to reflect light and deflect passive solar heat gain. Fan-lights bring light into interior spaces. Daylight sensors regulate artificial lighting to conserve energy. East and west facing openings are limited. Provisions of solar chimneys promote better ventilation in classroom areas. Landscaping and a water body near the main entrance of the school help in reducing ambient temperature during hot summer days. 

Best educational practices and sustainable technologies intersect to provide an optimal environment for learning. Natural light is carefully harvested to control glare and heat gain. Non-toxic, low VOC materials are specified to promote better indoor air quality. The building models good stewardship and conservation by harvesting water. 


HIGHER SECONDARY SCHOOL, GURGAON


The concept behind this project was the seamless juxtaposition of physical spaces of academic and non-academic pursuits to create continuity with each other and to create zoned areas for various activities. The shape of the site allowed the creation of these zones through the built mass which spans into various arms with clearly designed functions & user groups. The functions include nursery & administrative wing, senior wing, junior wing and activity wings.

An open-air amphitheatre with a capacity of 2500 becomes the focus area.  Owing to its central location near the junior and senior blocks, it works as a formal as well as an informal congregational space. Arms integrate and link via a network of corridors and still segregate according to their function.
Various smaller courtyards in each arm, are juxtaposed along with activity areas (like sculpture room & art room) to form small learning clusters which are naturally ventilated and well lit, thus enabling a cooler microclimate. These have also been carved out to accommodate small gatherings where student interaction is encouraged by a thoughtful mix of ideas drawn by the natural surroundings. All classrooms are oriented north-south to get maximum benefit of sun and wind. Considerations have been taken to design the campus for children with special needs with adequate ramps at the entrance & inside the building. Disabled friendly toilets have been provided on each level.

The  built form is a melange of contemporary and traditional styles that help in portraying a strong identity of the school through the incorporated architectural elements. A grand, iconic entrance with a projected triple height roof supported on tall, slender columns creates an inviting entry. The openness is spills into the building where a double height atrium and a zen garden symbolize the sanctity of a space of learning.


DELHI PUBLIC SCHOOL, MEGACITY, KOLKATA


Established in 2004, DPS Megacity is a sprawling campus of 15 acres planned with school building, auditorium, hostel block, canteen and recreational  facilities like a tennis court, football ground, basket ball court, cricket pitch, shooting enclosure, a swimming pool with gym, a yoga room, science park and a special play area for the Pre-Primary students. 

An ideal grooming ground for future citizens, the planning, design and location have complemented the knowledge drive. It is a four storeyed building with wide corridors leading the students to spacious classrooms. Adequate areas are earmarked for each activity like education and sports, designed to make students enjoy the clean, spacious and airy environment where studies blend with other activities. Classrooms are well ventilated and airy with large windows., opening into lush verdure.

A well planned bus parking with connected pathways at the entrance allows for safe pedestrian circulation throughout the campus. Location of the amphitheater just after the parking helps restrict visitor movement to the entry zone only. The School building has an axial planning with an Amphitheatre located at the junction of X and Y axes. The classrooms are planned at the extreme ends of both the axis around the courtyards which facilitate in keeping the adjoining rooms and spaces well lit and ventilated as well as serve as spaces for interaction and productive activities.  Courtyards also become spill out areas for students during break and play time. 

The grand colonnaded circular facade creates an inviting and welcoming entry to the school building which serves as the administrative wing. It is supplemented with two separate student entries for junior and senior students in their respective wings. The circular ramp on the south east side of the building adds an interesting three-dimensional element to the built form.